Lodówka No Frost – jakie ma zalety?

Jeszcze kilkanaście lat temu niemal każda lodówka wymagała regularnego rozmrażania. Zbierający się na ściankach szron mógł bowiem przyczynić się do nieprawidłowego działania urządzenia, a także do zbierania się większej ilości brudu. Rozwiązaniem tego problemu stała się lodówka No Frost. Jakie ma ona zalety i dlaczego warto ją zakupić?

Czym jest lodówka No Frost i jakie ma zalety?

Lodówka No Frost posiada specjalny system cyrkulacji powietrza w lodówkach, który usuwa nadmiar wilgoci z ich wnętrza i sprawia, że w środku utrzymuje się odpowiednia temperatura. To z kolei powoduje, że na ściankach lodówki nie osadza się żaden szron czy lód ani nie gromadzą się na nim trudne zabrudzenia.

Brak szronu na ściankach ma istotne znaczenie dla działania całego urządzenia. Po pierwsze, oszronione wnętrze zdecydowanie zmniejsza naszą przestrzeń do przechowywania. Po drugie, szron może doprowadzić do zaburzenia działania lodówki. Wówczas urządzenie pracuje mniej wydajnie, co przyczynia się do zwiększonego poboru energii elektrycznej, a tym samym do wyższych rachunków za prąd.

Oszroniona lodówka to także większe ryzyko awarii urządzenia. W końcu szron na ściankach może też się przyczynić do łatwiejszego gromadzenia się brudu wewnątrz, co zdecydowanie sprawia, że jedzenie przechowywane jest w mniej higienicznych warunkach. Wówczas produkty mogą się szybciej psuć.

Lodówko-zamrażarka No Frost pomaga więc nie tylko zmniejszyć zużycie energii, ale też przyczynia się do utrzymania czystości we wnętrzu i przedłuża świeżość żywności.

Lodówko-zamrażarka No Frost – czy wymaga rozmrażania

Zanim przejdziemy do technologii, które posiadają lodówki Samsung No Frost warto wspomnieć, że wszystkie urządzenia w ofercie tego producenta wyposażone zostały w No Frost. Czy to oznacza, że w ogóle nie wymagają rozmrażania? Tak, dzięki specjalnemu systemowi rozprowadzania zimnego powietrza, nie jest to konieczne. Warto jednak raz na jakiś czas porządnie wyczyścić lodówkę, np. dwa razy w roku. Jak wiadomo, zdarza się, że coś się wyleje w chłodziarce czy – co gorsza – jakaś potrawa „wybuchnie” w zamrażalniku. Może do tego dojść, gdy np. nie zostawiliśmy odpowiednio dużo miejsca w szklanym pojemniku. Dlatego też warto od czasu do czasu zrobić generalne porządki, by pozbyć się resztek jedzenia.

Zobacz także:  Mierniki temperatury i regulatory temperatury – kluczowe urządzenia w precyzyjnej kontroli procesów przemysłowych

Lodówka Samsung No Frost – jakie może mieć dodatkowe funkcje?

Lodówki Samsung No Frost posiadają wiele różnych rozwiązań, które przyczyniają się do przedłużenia świeżości żywności. Wśród nich znajdziemy np. system All-Around Cooling, który odpowiada za równomierne chłodzenie każdego zakamarka urządzenia. Przykładowo lodówka Samsung No Frost RB34C603CB1/EF posiada też specjalną komorę Optimal Fresh+, która dzięki nieco niższej temperaturze może nawet dwukrotnie* przedłużyć świeżość mięsa czy ryb. Z kolei szuflada Humidity Fresh+ ma podwyższoną wilgotność, stwarzając idealne warunki do przechowywania warzyw i owoców.

Tekst przygotowano w ramach płatnej współpracy z Samsung Electronics Polska.

* Testowane przez Intertek na RL38T775CSR i RB34K6252SS, w oparciu o analizę APC (liczby tlenowej) próbek żywności po przechowywaniu w jednostkach testowych. Dotyczy trybu MAX. Wyniki mogą się różnić w zależności od stopnia świeżości przed przechowywaniem, warunków użytkowania i różnych innych czynników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Laser fiber w spawaniu – precyzja i wydajność nowoczesnej technologii

Następny artykuł

Nowoczesne fakturowanie w warsztatach i zakładach spawalniczych. Niezbędne informacje

Zobacz też